PortiBlog

Hoe is het met?! Skype for Business

23 juni 2015

In November 2014 kondigde Microsoft de naamswijziging aan van haar softwaretoepassing Lync 2013. De nieuwe naam zou Skype for Business dragen. In april 2015 is  Microsoft begonnen met het uitrollen van de nieuwe Skype for Business.
Net als in mijn blog van een jaar geleden (waar ik schreef over de transitie van SkyDrive naar OneDrive ) blijft de verandering niet beperkt tot een naamswijziging.
Vandaag de dag is Microsoft Lync in veel organisaties niet meer weg te denken. Reden genoeg voor Microsoft om hier verder te investeren.

Tijdens het Ignite evenement liet Microsoft haar nieuwe plannen voor Skype for Business doorschijnen. In deze blog belicht ik voornamelijk de transitie van Lync en de nieuwe functies van Skype for Business.

Grafische aanpassingen

De naamswijziging van Lync naar Skype for Business is met hoog tempo doorgevoerd.
Via een update van Office 365 werd de Lync cliënt aangepast naar de nieuwe vormgeving zoals wij die kennen van de privé-versie van Skype.
Vooralsnog leek de update puur een aanpassing aan de grafische vormgeving van de applicatie Lync. Zie de minimalistische veranderingen:

De aanpassing van de header is vrij simplistisch gehouden:

Skype-Lync-Modification-Header

Ook het zoeken naar Lync zal in alle gevallen leiden naar Skype for Business:

Skype-Lync-Search-Windows

Voor alle apparaten en voor iedere gebruiker

Dit is de kreet waarmee Microsoft Skype for Business heeft aangekondigd. Ongeacht op welk apparaat of besturingssysteem je werkt, je kan altijd Skype for Business gebruiken.
In de onderstaande koppen neem ik een aantal type apparaten en platformen onder de loep waarop Skype for Business te gebruiken is.

Desktop

Voorheen bekend als Lync Cliënt. De versies 2010 en 2013 zijn volledig compatibel met de nieuwe Skype for Business cliënt. Onderling zullen eindgebruikers nauwelijks merken dat ze via verschillende clients werken.

Mobile

Op dit moment is er voor de Windows Phone nog geen Skype for Business app. Hiervoor ben je vooralsnog aangewezen op de Lync 2013 App voor IOS, Android en Windows Mobile.
Met de komst van Windows 10 Mobile zal de nieuwe Skype app uiteraard een vast onderdeel zijn.

Web Client

5 juni heeft Microsoft op de Skype blog bekend gemaakt dat de Skype for Web BETA beschikbaar is gesteld.
Met de nieuwe Skype Web cliënt is het mogelijk om te bellen en te videochatten, zonder dat daarvoor de volledige applicatie nodig is. Er is ondersteuning voor Windows en Mac computersystemen en de moderne browser worden ondersteund. Wel dien je vooraf een plug-in te installeren. Deze is voor de meest moderne browsers beschikbaar.

skype_for_web_timeline_450x300

Vooralsnog is de Skype for Web alleen beschikbaar voor de normale privé-versie van Skype.
Het zou een grote toevoeging zijn om de webdienst ook aan te bieden aan de Skype for Business in de Office 365 suite. Onlangs is een video opgedoken waarin Skype for Business als web-side-panel wordt aangeboden in Office 365.

Mac

Op dit moment wordt Office for Mac als preview aangeboden. Hierin zit nog geen Skype for Business opgenomen.
De kans is sterk aanwezig dat de huidige Lync client ook geüpgraded zal worden naar Skype for Business.
Voor nu kan je nog gebruik maken van de Lync client.

De Surface Hub

10 Juni heeft Microsoft de Surface Hub aangekondigd. De Surface Hub is een communicatiehub voor de modernere vergaderkamers.
Het scherm heeft een afmeting van 84 inch en ondersteunt 4k-resolutie. Tevens bevat de Surface Hub meerdere microfoons zodat het gebruikers uit verschillende hoeken kan verstaan.
De 1080p-camera zorgt er tevens voor dat de gebruikers goed zichtbaar zijn en door de software herkend worden. De Surface Hub kan ingezet worden tijdens presentaties en vergaderingen.
Met een whiteboard-applicatie kan je in combinatie met Skype for Business whiteboard tekeningen maken en deze live delen met de gebruikers in de vergadering.
Uiteraard ontbreken technologieën als Wifi, Bluetooth en NFC niet en beschikt de Surface Hub over een aangepaste versie van Windows 10.

 

Microsoft Surface Hub De Microsoft Surface Hub

Tot zover bekend wordt de Surface Hub in 2 versies aangeboden. Het grote verschil zit voornamelijk in de afmeting van het scherm.
De 84 inch versie zal 17.680 euro kosten en de goedkopere versie met een 55 inch scherm zal worde aangeboden voor 6.185 euro.

Meer informatie over de Surface Hub is te vinden op de Microsoft site: https://www.microsoft.com/microsoft-surface-hub/en-us

Skype Room System

Naast de Surface Hub zullen ook andere fabrikanten Skype for Business certified hardware ontwikkelen.
Dit is nu ook het geval voor de meest uiteenlopende teleconference-apparatuur dat goed samenwerkt met Lync.
Hardware herkenbaar aan het "Skype for Business certified" logo, is een kwestie van inpluggen en je weet zeker dat het werkt.

Wat is er nieuw?

Skype for Business Broadcasting

Op dit moment maken veel klanten (vooral typische Sales afdelingen) gebruik van presenting-software zoals "GotoMeeting". Een veelgehoorde klacht is dat Microsoft Lync of nu Skype for Business hiervoor onvoldoende functionaliteit biedt. Vooral het ontbreken van bijvoorbeeld een Poll-systeem en een "Vraag/Antwoord" (FAQ)  is een veelgehoorde argument om te kiezen voor andere software dan Lync.

Welnu, Microsoft heeft op het Ignite event de term "Skype for Business Broadcasting" laten vallen en biedt daarmee de mogelijkheid om aan maximaal 10.000 personen te presenteren.
Onder de motorkap maakt Microsoft hiervoor gebruik van haar eigen Azure Media Services om de beelden optimaal naar alle genodigden te streamen.
Ook zal een Voting systeem (Poll) en een vraag en antwoord (FAQ) module opgenomen in de Broadcasting functie. Hoe Skype for Broadcasting er precies uit zal gaan zien is nog niet bekend.

Skype Wifi Microsoft WiFi

Microsoft introduceerde 2 juni haar een nieuwe dienst voor draadloos internetgebruik.
Wat voorheen de naam Skype WiFi droeg, komt nu beschikbaar voor alle zakelijke Office 365 gebruikers. De nieuwe naam luidt Microsoft WiFi.

De nieuwe website van Microsoft WiFi (https://www.microsoftwifi.com) is op het moment van schrijven nog in aanbouw, maar Microsoft publiceerde al wel informatie over de nieuwe dienst.
Als je al beschikt over de Surface 2 (WiFi-bundel) of de Microsoft Work & Play bundle, kan je direct gebruik maken van Microsoft WiFi. Ook wordt Microsoft WiFi aangeboden voor gebruikers van de Office 365 Enterprise abonnementen. Hiermee beschikt jouw personeel over 10 miljoen WiFi hotspots verspreidt over 130 landen wereldwijd. Geen excuus meer om offline te werken!

Skype gids zoeken

Een veelgestelde vraag luidt; "Kan ik met de Skype for Business applicatie ook contact leggen met mensen die een privé-Skype account hebben?".
Jazeker! Hiervoor heeft Microsoft een handig functie ingebouwd "Zoeken in de Skype gids" genaamd. Hiermee zoek je in het grote Skype telefoonboek.
Je zal zelf de afweging moeten maken of je het prettig vindt om jouw zakelijke e-mailadres/account te gebruiken om met familie en vrienden te Skypen.
Wel heb je het voordeel dat je nog maar 1 account gebruikt en 1 applicatie hoeft te installeren.

Skype for business and skype account
Zoeken naar Skype gebruikers in de wereld.


Pre-Loaded meetings

Een veel voorkomende ergenis tijdens online-meeting; is het niet paraat hebben van de vergaderstukken.
Bij voorhand wil je dat iedereen die deelneemt aan de vergadering, het jaarverslag bij de hand heeft.
Met de Skype for Business pre-loaded meetings is het mogelijk om bij aanvang van de vergadering het document automatisch te laten openen op de computers van de deelnemers. Hierdoor gaat minder tijd verloren aan het bij zoeken van de documenten. Op dit moment kennen we al de "Skype vergadering" knop in Outlook, waarmee je snel een uitnodiging kan versturen voor een Skype-meeting.

In-call co-authoring

Met de komst van Office 365 en de Office Web Apps kan men al realtime samenwerken aan documenten.
Zowel in de web- als in de geïnstalleerde versie van Office is het begrip "Co-authoring" geen onbekend begrip meer.
Op dit moment laat onder andere Microsoft Word al een pop-up zien als een collega hetzelfde document opent. Nu kan je op de naam klikken en hem of haar bellen.
Microsoft is bezig om deze functionaliteit ook in Skype for Business te integreren. Hierdoor kan je tijdens vergaderingen samen aan documenten werken.

Skype Translation

Een tijdje geleden presenteerde Microsoft de Skype translation service.
Skype translation is een doorbraak op het gebied van vertalen! Daar waar andere softwareleveranciers zich beperken tot het vertalen van chatberichten, gaat Microsoft net iets verder.
Live-speech vertalen naar de taal van de persoon aan de andere kant van het gesprek. Helemaal perfect werkt het nog niet, maar Microsoft geeft aan dat het actief correcties uitvoert op de achtergrond. Kleine delen van gesprekken (woorden) worden door Skype medewerkers gecontroleerd en foutieve translaties worden gecorrigeerd. Hierdoor zal de vertaalfout zicht de volgende keer niet meer voordoen. Graag zien hoe dit werkt? Bekijk dit filmpje.

Je kan de Skype translation service nu al uitproberen! Gebruik daarvoor de speciale Windows App: http://www.skype.com/en/translator-preview/
Er zijn wel enkele limitaties die je in acht moet nemen; zo werkt het alleen voor Windows 8.1 en dient jouw gesprekspartner ook de translator preview geïnstalleerd te hebben.
Daarnaast vertaalt de software alleen nog de volgende talen: Engels, Spaans, Italiaans en Mandarijn. Of deze service na bewezen succes ook in Skype for Business aangeboden wordt is nog onbekend. Mijn gevoel zegt dat de wijze van communiceren, met de komst van translation services sterk gaat veranderen.

De toekomst

Microsoft laat vaak graag haar visie zien van haar uitgebrachte software.
In het onderstaande filmpje wordt (in de ideale wereld uiteraard) de laatste technologieën gedemonstreerd waaronder; Windows 10, Cortana, de Surface Hub en Skype for Business.

Zoals het filmpje laat zien gaan wij de komende maanden veel meer van Skype for Business zien en horen!
Je kan de laatste nieuwtjes rondom Skype for Business volgen op de Skype Blog van Microsoft en natuurlijk op de Office 365 Blog.

Op de volgende 2 websites kan je nog meer te weten komen over Skype for Business:

Submit a comment

Niek Jachimowski

Niek Jachimowski

Security Consultant