PortiBlog

Office 365 Video, mijn eerste indruk

4 juni 2015

De afgelopen dagen heb ik me bezig gehouden met het kijken naar de mogelijkheden van Office 365 Video voor bedrijven. Het gebruiken van video’s binnen bedrijven kan erg handig zijn. Een welkomstwoord van de CEO, een video over de veiligheidsmaatregelen of trainingmateriaal kunnen zo eenvoudig worden gedeeld met medewerkers.

Startpagina
De startpagina van de Video portal bestaat standaard uit de “Spotlight” video’s en populaire video’s. Daarnaast is er de mogelijkheid om 3 zogenaamde kanalen toe te voegen, en hiervan een aantal video’s te tonen.

Video Portal settings
Office 365 Video portal settings

Vooral de popular video’s is een leuke manier om te zien welke video’s veel bekeken worden. Het nadeel is dat je op dit moment de popular video’s niet kan verwijderen, mocht je dit willen.
Per video wordt de duur van de video getoond en je ziet het aantal views per video.

Persoonlijk vind ik het jammer dat de startpagina relatief weinig opties heeft met betrekking tot het design. Een overzicht van channels aan de linker- of rechterkant van de pagina zou erg handig zijn voor navigatie. Ook een play knop zou erg handig zijn, zodat je de video rechtstreeks vanuit de startpagina kunt bekijken. Momenteel is dit alleen mogelijk door op de bekende 3 bolletjes te klikken. Je ziet dan een pop-up waarin de video begint af te spelen.

Kanalen
Naast de startpagina kunnen er verschillende kanalen aangemaakt worden. Per kanaal kunnen rechten gezet worden, zodat bepaalde personen (of groepen) video’s wel of niet kunnen zien. Wanneer je een kanaal aanmaakt, wordt er op de achtergrond in SharePoint online een site collectie aangemaakt, waar de video’s worden opgeslagen.

Create Channel
Start a new channel

Het nadeel hiervan is dat het aanmaken van een kanaal erg lang duurt. Wanneer je op het kruisje klikt tijdens het aanmaken, wordt het kanaal wel aangemaakt, maar wordt de kleur die je hebt gekozen niet toegepast. Het zou erg handig zijn als deze acties op de achtergrond zouden gebeuren, zodat de gebruiker niet hoeft te wachten op het aanmaken van de site collectie.

Video
Wanneer je een video bekijkt, heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt de video delen, of via Yammer een bericht plaatsen over de video. Deze laatste optie vind ik zelf erg gaaf. Ook worden er video’s getoond die je wellicht interessant vindt.

Inline Yammer
Inline Yammer conversations

Video’s worden ook verwerkt en getoond in Delve. Dit zorgt voor een hogere relevantie/vindbaarheid van video's voor medewerkers.

Conclusie
Al met al vind ik Office 365 Video een erg leuk initiatief waar ik veel potentie in zie. Op het moment van schrijven zijn de mogelijkheden nog redelijk beperkt, maar ik verwacht dat Microsoft hier snel nieuwe features aan zal toevoegen, waardoor het nog beter wordt.

Microsoft is op zoek naar feedback van gebruikers om Office 365 services te verbeteren. Op elke pagina vindt je rechtsbovenin de mogelijkheid om feedback aan Microsoft te geven.

Feedback
Feedback

Submit a comment