PortiBlog

ESPC2018 kennis opdoen, netwerken & fun

3 december 2018

ESPC 2018 kennis opdoen, netwerken & fun

26 november was het dan zo ver, op naar de Airbnb die we geboekt hadden voor onze trip naar de ESPC 2018 die dit keer in Kopenhagen werd gehouden. Met dit jaar het hoogste aantal bezoekers ooit, namelijk 2252.

Sessies, sessies & sessies

Je kunt er niet om heen op de conferenties, sessies, er waren 130 sprekers present! Op basis van een korte omschrijving, een doelgroep en een level kon je je agenda gaan invullen. Dan loop je natuurlijk de kans om ergens terecht te komen wat toch niet interessant blijkt te zijn, je al weet of waar je graag heen wilt en ondanks dat je ruim van tevoren bent voor een plaatsje al een volle zaal aantreft. Naast de sessie was er een expo waar de nodige third-party suppliers en Microsoft te vinden waren. Op de expo kon je goed netwerken en vragen stellen aan de experts.

We nemen jullie mee in een aantal sessies waaruit we de hoogtepunten graag belichten.

Keynotes

Door de dagen heen zijn er vier keynotes gegeven:

Content Collaboration in the Modern Workplace, deze openingskeynote werd afgetrapt met een gaaf drumoptreden en werd gepresenteerd door Jeff Teper. De termen Groupify, Hubify en Searchify werden meerdere malen genoemd en bleken later wel de buzz woorden van het event te worden. Er werden diverse demo’s gegeven door de collega’s van Jeff. Zo showde Dan Holme onder andere alle nieuwigheden van SharePoint News. Adam Harmetz gaf een demo over samenwerken in de modern libraries. Ook kondigde hij aan dat in Q1 2019 er een vernieuwde SharePoint Migration Tool beschikbaar komt. Hiermee kun je als IT-Pro zelf bestanden van on-premises naar SharePoint online migreren. Omar Shahine gaf hierna nog een demo van OneDrive, later in deze blog meer hierover. Tot slot van de keynote gaf Naomi Moneypenny een blik wat er met Microsoft search mogelijk is en hoe je Azure cognitive services kunt inzetten voor herkenning van beelden.

Building Engaging Solutions for Office 365, zoals de titel al aangeeft was dit een development georiënteerde presentatie. Bij deze sessie was de highlight voor ons betreft de tool waarmee je klassieke SharePoint pagina’s kunt omzetten naar moderne pagina’s met behoud van de opmaak! Wil je hier mee over lezen, ga dan naar de Microsoft pagina hierover.

Attacks of the Industry: A view to the Future of Cybersecurity; Paula Januszkiewicz gaf een interessante keynote over security. Paula voert pen testen uit voor bedrijven. Ze gaf aan dat de meeste cloud producten redelijk safe zijn maar dat als je in eenmaal bij een bedrijf fysiek binnen bent er allerlei openingen zijn. Zo deelde zij onder andere haar ervaringen hoe zij met sociale vaardigheden, zonder toegangspas, ineens achter een computer van een bankmedewerker terecht kwam. Goed om in het achterhoofd te houden dat niet alleen techniek bijdraagt aan een veilige werkomgeving.

Be the Lord of Your OWN Rings; een sessie die in het teken stond om klanten bekend te maken met het Insiders Programma wat Microsoft aanbiedt. Hierbij zijn wij zelf niet aangehaakt.

Sessie highlights

The future of Yammer: Vision and Roadmap; bij aankomst in de sessie waren er velen die zoiets hadden, is er nog wel een roadmap voor Yammer? Is met Teams het einde van Yammer nu echt aanstaande? Microsoft ziet dit echter niet zo. Waarbij Teams er is voor de inner loop, is Yammer voor de outer loop beschikbaar.

Een belangrijk punt om te beseffen, is dat de conversaties vanuit Yammer altijd voor iedereen open zijn, lid van een Yammer groep of niet. Je kan altijd iemand mentionen in een bericht of berichten komen in jouw discovery feed naar voren. Een conversatie van Teams zie je alleen als je lid bent van het Team, of deze nu publiekelijk staat ingesteld of niet.

What’s New for SharePoint Administrators in Office 365; de nadruk lag hier vooral op het feit dat je de feedback knop op de pagina’s binnen Office 365 moet gebruiken. Laat weten wat je mist, wat niet goed werkt of wat anders kan. Misschien heb je het gevoel dat de opmerkingen alleen vanuit netheid worden gevraagd maar er zit een heel team achter die alle ingebrachte feedback leest en prioriteert om op te pakken.

Daarvanuit is naar voren gekomen dat wat betreft SharePoint Online al enige tijd op nummer één staat dat de url niet kan worden aangepast als de titel van een site wordt aangepast. Het is dan nog wel in pilot fase, maar het komt eraan! Zie ook Simone haar tweet hierover.

Daarnaast kwam naar voren dat de admin centers van onder andere OneDrive & SharePoint zo van elkaar kunnen afwijken. Er wordt gezorgd voor consistentie waardoor het werken tussen de verschillende admin centers prettiger wordt.

The Impact of Digital Literacy on Office 365 User Adoption; deze sessie was onverwachts steengoed, mede dankzij de geweldige presentatie skills van Tracy van der Schyff. Deze Zuid-Afrikaanse dame staat haar mannetje, vertelt duidelijk en leuk en maakt door middel van praktijkvoorbeelden een sterk verhaal waar je wat mee kan. Haar post over de evolutie van zoeken is inspirerend en gekoppeld aan gebruikersadoptie ben jij als trainer het water wat zorgt dat het plantje verder groeit. Los het niet gewoonweg op voor een eindgebruiker maar leg het ze uit en laat ze het ervaren zodat ze een volgende keer wel zelf kunnen doen.

What's New and Coming to Microsoft OneDrive; in de vlog haalde Melvin het al even aan, OneDrive begint nu echt intuïtief te worden en werkt bijna zoals je wilt dat het zou moeten werken. Omar Shahine toonde wat er sinds ESPC2017 onder andere allemaal veranderd is aan OneDrive. Enkele hoogtepunten wat Melvin betreft waren:

  1. Comments geven op bestanden, ook op types die niet te openen zijn. De eigenaar krijgt dan meteen een melding dat er een comment geplaatst is.
  2. E-discovery op videobestanden, bij uploaden van een videobestand wordt deze getranscript. En hierdoor kan de inhoud gescand worden door e-discovery.
  3. Shareable links, ook te delen met personen zonder MS account d.m.v. een one-time paswoord.
  4. De vernieuwde Mobiele experience
  5. Files on-demand, dat vooral erg handig is om te voorkomen dat alle bestanden meteen naar je device gedownload worden.

SharePoint Content Services (ECM): What's New and What's Coming; in deze sessie ging Chris McNulty in op alle verbeteringen die recent zijn gepubliceerd of eraan zitten te komen op het vlak van ECM. Zo wordt er nu text analytics toegepast wanneer een bestand wordt geüpload. Hiermee kan je in het document information pane snel zien hoelang het ongeveer duurt om het bestand te lezen en wat de highlights zijn. Ook liet hij de nieuwe document templates functionaliteit zien. Van een bestaand document kun je no-time een template maken. Zo kun je documenten snel hergebruiken. Helaas werkt dit nu alleen nog per bibliotheek. Er wordt gewerkt aan een oplossing die het mogelijk maakt om dit op site niveau te gebruiken. Een andere toffe feature die werd getoond is de mogelijk om bestanden toe te voegen in onder andere Word. Dit bestond al, maar als je nu kiest voor “insert from file” worden meteen een aantal suggesties gedaan op basis van de Graph API. Erg handig als je collega‘s en jij samen aan en aantal dezelfde bestanden gewerkt hebben.

ESPC en vrouwen

Wat iedereen wel opviel, aangezien het ook meerdere malen werd benoemd tijdens enkele sessies, is dat de hoeveelheid vrouwen die op de conferentie rondloopt steeds meer en meer wordt. Of het nu komt dat Office 365 minder techniek beslaat en daardoor meer vrouwen raakt, deze vrouwen toevallig allemaal werken met Office 365 en daardoor hier naartoe kwamen of de IT toch gewoon meer vrouwen heeft aangetrokken, het zou allemaal mogelijk kunnen zijn. Feit is wel dat toen Simone naar de Women in Technology lunch ging, ze verbaasd was om toch zoveel vrouwen bij elkaar te zien. Mannen waren niet uitgesloten van deelname, echter waren er hooguit tien die aansloten bij deze presentaties.

Tijdens deze lunch werd er gesproken over het branden van jezelf. Zoek je naam eens op met een zoekmachine, wat vind je over jezelf? Is dat wie je bent en waar je bekend mee wilt staan? Bedenk wat dat zou moeten zijn en zorg dat je daar over gaat praten online, via welk platform dan ook. Wat men niet kan vinden op het internet, is niet aan de orde voor hen en daardoor zullen ze het verkeerde beeld over je hebben. Zodra ze weten waar je je mee bezig houdt, zullen ze je daarover gaan benaderen.

Hierdoor kwam Simone erachter dat er naast de sessies in de diversie auditoria ook op de Expo bij de Community Area sessies werden gegeven. De dames Heather Newman en Karuana Gatimu hielden daar inspirerende sessies over onderling netwerken en mentorschap. Waarbij de tip om een uur in de week voor jezelf te reserveren in de werkweek er een is die Simone ook graag hier deelt. Het moment om even actief te zijn op social media, wat email weg te werken of te gebruiken om je creativiteit te laten borrelen. Je collega’s wennen hieraan en weten dat ze je op dat moment van de week niet moeten storen, of dat jij ze op dat moment niet lastigvalt met jouw vragen.

En zo zie je dus maar dat zo’n conferentie niet alleen kan meewerken op kennisniveau maar ook op het gebied van soft skills.

Naast kennis op doen ook ontspanning

Naast de conferentie die wordt georganiseerd, was er ook de optie om naar het feest te gaan. Dat was in het Cirkuz, waar we konden genieten van een drie gangen diner met optredens van zangers en een acrobaat. Na dit diner was er nog een DJ die de rest van de avond vulde.

Leuk dat er naast een super geslaagde conferentie ook tijd is geschonken aan het organiseren van een hele toffe avond.

Al met al was de ESPC 2018 dit jaar een conferentie met veel leuke momenten en interessante sessies, veel bekenden en onbekende die bekend zijn geworden. Op naar de volgende ESPC in Praag!

We hebben nog veel meer gezien en dus te vertellen. Heb je vragen, opmerkingen of ben je benieuwd wat we er nog meer hebben gehoord? Neem gerust contact met ons op via twitter @smoononline @Stoplicht1 of LinkedIn!

Submit a comment