PortiBlog

MS Ignite Keynote

5 mei 2015

Een verslag van de eerste dag van de Ignite Conference in Chicago, Ill.

Waar Microsoft voorheen aparte conferenties organiseerde voor Exchange, Lync en SharePoint zijn deze dit jaar samengevoegd in 1 grote conferentie, de MS Ignite. Vanuit Portiva zijn we met 5 mensen op de grote conferentie aanwezig. Op het moment dat ik dit type zit de eerste dag er op. 

Samen met nog 23.000 andere aanwezigen begon onze dag vanmorgen met de keynote. Na een pakkend intro door de bekende rapper Common waarbij de boodschap was dat we toch vooral “One Community” zijn nam Satya Nadella, sinds 2014 de CEO bij Microsoft, het woord en nam ons mee in de visie van Microsoft.

Op weg naar de keynote

De missie van Microsoft is volgens Satya duidelijk: “To empower every person and organisation to achieve more”

Om dat doel te bereiken moet er begonnen worden om de IT Professional te voorzien van de juiste tools. Het uitgangspunt voor deze tools is: “Mobile First, Cloud First”. Waarbij mobile in dit geval niet voor je telefoon staat, maar voor de mobiliteit van de gebruikerservaring over verschillende apparaten heen. Het moet niet uitmaken of je het systeem benaderd op een telefoon, tablet of 80” Surface Hub, de gebruikers ervaring dient over alle apparaten over een te komen en zich aan te passen aan het apparaat. Om dit mogelijk te maken maakt Microsoft gebruik van een infrastructuur die dit ondersteund: De Cloud.

De innovaties die hierbij komen kijken en de transformatie die dit tot gevolg heeft in onze manier van werken zijn de belangrijkste uitgangspunten voor onderwerpen op Ignite. Tijdens de presentatie van Satya worden er een aantal nieuwe producten en diensten aangekondigd. Een nieuwe public preview voor Office 2016, de mogelijkheid om te broadcasten vanuit Skype for Business en degene waar ik zelf erg enthousiast over ben: een nieuwe toepassing van Delve, waarbij inzicht kan worden verkregen in de manier waarop de organisatie en jij als medewerker in het bijzonder werkt. Om een voorbeeld te geven, Delve maakt het straks inzichtelijk hoeveel uren je vergadert en hoe dit aantal zich verhoudt tot de rest van de organisatie.

Maar ook voor de onderliggende laag worden er de nodige aankondigen gedaan. System Center 2016, SQL Server 2016, de Operations Management Suite, Advanced Threat Analytics en de Azure Stack zijn allemaal spannende aankondigingen. En voornamelijk deze laatste vind ik interessant. Met Azure Stack wordt het mogelijk om de tooling die normaal gesproken beschikbaar is binnen Azure (Voor een groot deel de cloud van Microsoft) in je eigen data center te hosten. Met andere woorden, haal de cloud in huis. Waar de boodschap een tijd terug was om je organisatie naar de cloud te brengen wordt nu eigenlijk het tegenovergestelde mogelijk gemaakt. Persoonlijk heb ik het idee dat Microsoft ook heeft ingezien dat niet alle bedrijven zomaar eenvoudig naar de cloud verhuizen en hebben ze nu de stap genomen om deze transitie geleidelijk te kunnen laten verlopen. “The cloud on your terms”.

Na Satya is het de buurt aan Joe Belfiore. Aan de hand van een aantal demo’s laat Joe ons zien wat er nieuw is in Windows 10. Het aangepaste startmenu, multiple desktops en Cortana (de digitale assitent van Microsoft) welke niet alleen naar data op het internet kan zoeken (Hoe hoog is de Sears Tower?) maar ook bestanden van de gebruiker kan vinden. (“Hi Cortana, show me PowerPoint slides about charity auction”) en zelfs voor het gebruik van Windows 10 zelf kan ze helpen. Daar stopt het echter nog niet, door Cortana te laten zoeken in BI data kunnen er op een hele natuurlijke manier query’s worden uitgevoerd. Als voorbeeld werd er aan Cortana gevraagd hoeveel bezoekers er op de ignite aanwezig waren, verdeeld per land. Cortana toonde vervolgens een Power Map met daarop keurig het overzicht.

Continuum heet de oplossing waarmee Microsoft het mogelijk heeft gemaakt om in Windows 10 de mobiliteit van de gebruikerservaring, die ik eerder beschreef, mogelijk te maken. Of je nu werkt op een mobiele telefoon, tablet of pc, de “universal app” past zijn interface aan naar de beschikbare schermgrootte, maar ook naar de beschikbare rand apparatuur. En zo wordt het mogelijk om je telefoon aan te sluiten op een monitor, een bluetooth muis en keyboard aan te sluiten en de telefoon te veranderen in een desktop ervaring. Ook op het gebied van file encryptie is er in Windows 10 het nodige veranderd.

Gurdeep Singh Pall neemt het stokje van Joe over en legt ons nog eens uit de millennials nu toch echt aan de poorten staan en dat deze generatie geen genoegen meer neemt met de traditionele manier van werken. Zij zijn opgegroeid in een wereld waar informatie overal en altijd beschikbaar is en dat je deze kan raadplegen waar en wanneer je dat wil. “Work where you are”. Deze generatie wenst niet meer afgerekend te worden op aanwezigheid, maar op output en zijn vaak goed in staat om zelf autonoom te werken. Als metafoor haalt Gurdeep een bijen kolonie aan. Iedereen heeft zijn eigen taak en doel en hoeft hierbij niet aangestuurd te worden door de bijenkoningin, echter dragen ze wel allemaal bij aan hetzelfde doel. Om deze nieuwe generatie te “empoweren” brengt Microsoft de juiste tools. Julia White toont ons vervolgens de nieuwe functionaliteiten van deze tools aan de hand van een aantal demo’s. Zelf vind ik de demo van Delve waarmee je in een persoonlijk overzicht inzicht krijgt in je work-life balance, je meetings en hoe je team interacteert met andere teams erg gaaf, al vraag ik me af of deze data zomaar gecombineerd mag worden vanuit privacy oogpunt. Het goede nieuws is dat de Delve functionaliteit ook naar SharePoint 2013 on-premises komt.

Na de demo’s van Julia komt Brad Anderson het podium op. In dit laatste deel van de keynote wordt er ingezoomd op de architectuur en de ‘achterkant’ van dit hele verhaal. Dit IT Pro verhaal is iets minder mijn cup of tea en het gaat in zo’n snel tempo dat het moeilijk te bevatten is wat er nu allemaal precies getoond wordt. Hoe dan ook een enerverende keynote, met veel mooie dingen in het verschiet. Het is mooi om te zien hoe het steeds meer 1 verhaal wordt dat op alle gebieden elkaar ondersteund. De naam SharePoint is in de hele keynote slechts een keer gevallen en Yammer is helemaal niet genoemd. Dat geeft denk ik de diversiteit van deze conferentie wel aan. Gelukkig zijn er de komende week nog genoeg sessies die wel inzoomen op deze onderwerpen en ik hoop dan ook er nog een paar blog posts aan te kunnen wijden.

Submit a comment

Dit vind je vast ook interessant.