PortiBlog

Actie-ribbon niet beschikbaar

2 maart 2015

SharePoint geeft veel vrijheid aan beheerders, hierop volgend hebben de beheerders weer veel vrijheid te vergeven aan gebruikers en ook deze kunnen dan op hun beurt weer vrijheden vergeven. Het is dan ook niet ondenkbaar dat er iets op een pagina gezet wordt wat niet handig is. Zo wordt er vaak de standaard pagina van een bibliotheek gebruikt om extra webparts op te zetten. (je kan aan de url herkennen dat het om een standaard pagina gaat doordat er na de titel van de bibliotheek “/Forms/…..aspx” staat.)

Maar het kan toch? Omdat de mogelijkheid er is betekent dit natuurlijk niet meteen dat het handig is om te doen. Gevolgen waar je mee te maken kunt krijgen, is dat in SharePoint de actie-ribbon niet meer beschikbaar is en hiermee ga je dus veel snelkoppelingen/functionaliteiten missen.

Mis ik nog meer dan? Het beheren van Nintex Workflows (als je deze hebt uiteraard) wordt ook een stuk uitdagender, aangezien deze link in de actie-ribbon geplaatst is.

En nu dan? De verdwenen actie-ribbon is eenvoudig te herstellen door de pagina te bewerken en de toegevoegde webparts te verwijderen. Simpel zou je denken, echter de extra webparts die ik op de standaard systeem pagina heb staan wil ik wel graag daar houden. Als je echt niet met een normale webpart pagina uit de voeten kan om je content te tonen dan zijn er nog de volgende mogelijkheden.

Mocht de actie-ribbon bij SharePoint 2013 niet meer beschikbaar zijn dan kan je nog eenvoudig bij bibliotheekinstellingen komen door onder “Settings” naar “Site Content” te gaan en op de drie puntjes klikken bij de betreffende bibliotheek en dan op “Instellingen/Settings” te klikken.

Maar hoe doen we dat dan met SharePoint 2010? De instellingenpagina van een bibliotheek wordt opgehaald op basis een ID, dit ID kan je opzoeken met onder andere SharePoint Designer. Zodra je dit ID hebt type/kopieer dan de aanvulling direct achter de sitenaam waar de bibliotheek in zit.

  • SharePoint 2010: “/_layouts/listedit.aspx?List={LijstID opzoeken met SharePoint Designer}”
  • SharePoint 2013: “/_layouts/15/listedit.aspx?List={LijstID opzoeken met SharePoint Designer}”

Let op! Bij SharePoint 2013 is de structuur anders en dient “/15/” ertussen te staan.

Oke, maar net had je het ook nog over Nintex Workflows, hoe doe je dat dan? Dit doe je eigenlijk op dezelfde manier maar dan met de Nintex locatie erin.

  • “/_layouts/NintexWorkflow/WorkflowGallery.aspx?ListId={LijstID opzoeken met SPD}”

Kunnen we dit gedrag niet aanpassen? Of ervoor zorgen dat die standaard pagina’s niet bewerkt kunnen worden? Met SharePoint kan je veel regelen door machtigingen te zetten. Dat neemt niet weg wanneer men rechten heeft om pagina’s te bewerken dat men ook deze standaard systeem pagina’s kan bewerken en dus webparts toevoegen.

Wat raad je aan dan? Het meest raadzaam is om een normale (niet systeem) webpart pagina te gebruiken en hier met webparts de informatie tonen welke je wilt laten zien. Eventuele extra acties, knoppen, linkjes en dergelijke plaats je in afzonderlijke webparts.

Submit a comment

Dit vind je vast ook interessant.