PortiBlog

Statische websites hosten op Azure

26 november 2020

Om websites nog sneller en veiliger te maken, kiezen steeds meer mensen voor een statische website. Wat is een statische website precies en wat zijn de voordelen tegenover traditionele oplossingen? En hoe kunnen we Microsoft Azure gebruiken om onze websites nog sneller te maken?
Blog azure afbeelding 1

Wat zijn statische websites?

Lang geleden, in de begindagen van het internet, waren alle websites statisch. Dat wil zeggen dat de website kant-en-klaar op de webserver staat, klaar om bezocht te worden. Gaandeweg kregen we steeds meer de behoefte om dynamische elementen aan onze sites toe te voegen. Denk hierbij aan de mogelijkheid om blogberichten te bewerken in je browser, het delen van foto’s en reageren op artikelen. Al snel waren dynamische websites, geprogrammeerd in diverse programmeertalen zoals ASP.NET en PHP, niet meer weg te denken. Populaire tools zoals WordPress maakten het mogelijk om zelf gemakkelijk en snel een website te maken. Al deze dynamische functionaliteit heeft echter ook aandachtspunten. Zo worden websites al snel langzamer naar mate ze groeien en is ook het bijwerken van de softwareversies een prioriteit. Immers een softwarebug kan al snel leiden tot een gehackte website. Om een deel van deze problemen weg te nemen, worden er vaak tussenoplossingen ingezet. Zo worden er dure firewalls voor webapplicaties gezet en een deel van dynamische functionaliteit wordt voorberekend (in de vorm van cache) klaar gezet op de server.
Azure blog afbeelding 2
Dit is ook tevens de aanleiding voor een trend die we nu terug zien komen. Waarom hebben websites grote dynamische systemen nodig wanneer de inhoud maar incidenteel veranderd? Waarom moet de software die de website klaarzet voor de gebruiker altijd online zijn? Vanuit de opensource wereld kwam al snel een oplossing voor deze vraagstukken in de vorm van statische websites. Eigenlijk zoals we gewend waren uit het verleden maar dan met een modern sausje. Door de website vooraf te berekenen en de uitkomst hiervan aan bezoekers te serveren, zien we niet alleen de veiligheid verbeteren maar ook de snelheid enorm vooruit gaan.

Hoe maken we een statische website?

Er zijn vele wegen naar Rome en zullen daarom in deze blog twee paden gaan verkennen. Wanneer we al gebruik maken van een platform zoals WordPress, zijn er mogelijkheden om op dit bestaande platform verder te bouwen. Voor WordPress specifiek is er bijvoorbeeld een plugin genaamd wp2static die automatisch een volledige export maakt van je website en deze klaar zet op een gewenste locatie. Wel moet je er op letten dat bepaalde dynamische functionaliteit van je site aangepast moet worden om correct te blijven werken. Immers, een statische website is zelfstandig niet in staat een zoekopdracht uit te voeren of een opmerkingenveld bij te werken. Gelukkig zijn er voor WordPress vele oplossingen voor deze uitdagingen zoals het Disqus platform voor discussies en WP Serverless Search voor zoekopdrachten.

Mochten we ervoor kiezen om een geheel nieuwe website te maken zijn er diverse mogelijkheden. Een populaire optie is om te kiezen voor Hugo. Dit is een klein stuk software dat je lokaal op je eigen apparaat kunt draaien om van losse tekstbestanden een volwaarde statische website te maken. Door zijn modulaire opzet zijn er diverse mogelijkheden zoals thema’s, snippets en zoekmachines. Organisaties kunnen deze tool bijvoorbeeld ook gebruiken om product documentatie automatisch te genereren in diverse talen of vormen.

Hoe host ik een statische website?

In principe kan iedere webserver gebruikt worden om de statische website te hosten maar dit is niet optimaal voor de statische aard van onze nieuwe website. In Microsoft Azure hebben we diverse mogelijkheden:

Azure Static Web Apps is een nieuwe dienst binnen Microsoft Azure en is op dit moment nog in preview. Toch is de dienst nu al veelbelovend en kan het voor diverse projecten worden ingezet. Omdat de dienst zich volledig richt op het hosten van statische websites, zijn de prestaties en veiligheid standaard al beter geregeld dan zijn grote broer Web Apps. Dit is niet raar omdat er simpel geen dynamische componenten standaard in de dienst zitten. Toch biedt Microsoft je de mogelijkheid om dynamische componenten in Azure te hosten en te integreren in je statische website. Zo kun je toch nog extra functionaliteit toevoegen aan je statische website. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verwerken van een contact formulier. Door gebruik te maken van het Azure Serverless platform, hoeven er geen servers 24 uur per dag klaar te staan om je formulier te ontvangen en door te sturen.

Ook bieden Static Web Apps de mogelijkheid om authenticatie en autorisatie uit te voeren op je statische website. Zo kun je zelfs op je statische website een leden gedeelte maken waar alleen geselecteerde mensen gebruik van mogen maken. Integratie met Facebook, Twitter en Microsoft accounts, ondersteuning voor eigen domeinen en HTTPS versleuteling is voor je ontzorgd door Microsoft. Kortom: een dienst speciaal gemaakt voor statische websites die voelen als vertrouwde omgevingen met dynamische functionaliteit.
Azure blog afbeelding 3
Als alternatief op Static Web Apps hebben we ook de mogelijkheid om een Static Website container te gebruiken in Azure Storage Accounts. Deze Storage Accounts zijn een meerzijdige dienst vanuit Microsoft die gebruikt kan worden voor opslag van bijvoorbeeld losse bestanden, hybride-cloud File Shares en virtuele machines. Enige tijd geleden voegde Microsoft ondersteuning toe voor zogeheten $web containers waardoor je rechtstreeks vanuit een Storage Accounts websites kunt serveren. Een handige functionaliteit waar je wel zelf zorg moet dragen voor extra zaken zoals eigen domein namen en HTTPS versleuteling.
Azure blog afbeelding 4En als laatste mogelijkheid hebben we nog de vertrouwde Azure Web Apps. Deze platformdienst maakt het mogelijk om zonder beheer van virtuele machines zelf diverse websitesoftware te draaien. Deze dienst stamt al uit de beginjaren van Microsoft Azure en is daarom de rijkste dienst als het gaat om functionaliteit. Hoewel deze dienst vooral ingericht is voor dynamische sites, kunnen statische website hier natuurlijk ook nog steeds gebruik van maken.
Azure blog afbeelding 5

Conclusie.

Je website statisch maken kan dus erg interessant zijn wanneer je de site efficiënter of veiliger wilt maken. Er zijn diverse mogelijkheden voor het ombouwen van bestaande dynamische websites of het geheel opnieuw beginnen met je website. Microsoft Azure heeft vervolgens meerdere mogelijkheden voor het hosten van je nieuwe statische website, inclusief serverless diensten voor extra functionaliteiten. Wil je meer weten over statische websites, het hosten van diensten in Azure of alles over de Microsoft cloud, neem dan contact op met info@portiva.nl

Submit a comment