PortiBlog

Test de levensvatbaarheid van je idee met een design sprint

5 november 2018

Begin september faciliteerde Mavention een design sprint bij Mavim. Mavim biedt meer dan 1.000 organisaties een platform dat bedrijfstransformaties en continue verbeterinitiatieven helpt te effectueren. In het kader van ‘de toekomst is de Cloud’ was de initiële opdracht van het team om hun applicatie Mavim platformonafhankelijk en browser-based te maken. Maar hoe begin je daarmee? Moet je alles een-op-een overnemen? Er zit 20 jaar historie in hun applicatie. Of is dit een mooi moment om een verbeterslag te maken? Met een design sprint kun je razendsnel je ideeën testen.

Focus op de ideeën

Als facilitator zorg ik dat het team heel breed en algemeen begint en zo steeds gerichter naar de juiste oplossing toewerkt. Bij design sprints is er geen discussie, iedereen gaat naar aanleiding van de eerste verhalen en vraagsessies zelf ideeën bedenken. Die plakken we, anoniem, op een flipover of whiteboard en dan gaan mensen stemmen. Op die manier maakt het idee van de marketingman met de ‘snelle praatjes’ net zoveel kans als het idee van de introverte computernerd. Zo focus je op de ideeën, niet op de presentatie.

Kijken naar de sprintvragen

Na de eerste vraagsessie gaan we zaken als langetermijndoelen neerzetten. Groot denken mag. Zo kan een doel zijn: over twee jaar willen wij de Netflix van het procesmanagement zijn. Dan gaan we ook kijken naar de sprintvragen: wat zijn de vragen die we beantwoord willen hebben als het product klaar is. Bij Mavim kwam al snel de volgende sprintvraag naar voren: kunnen we een product neerzetten waarmee we onze doelgroep kunnen verbreden? Wat als je een versie maakt met alleen de essentials? Dan kun je het product misschien nog breder uitrollen.

Enorm veel whiteboards met post-its

Zo heb je na een ochtend en een deel van de middag enorm veel whiteboards met post-its om je heen staan. Dan beginnen we met het uitdenken van ideeën. Allereerst kijken we of de verzamelde informatie in een userflow gezet kan worden: de gebruiker begint hier, doet dan x en daarna y en komt via z bij het einddoel. Dan bepalen we op welk stuk we ons in eerste instantie gaan richten.

Afzijdig van de inhoud

Als facilitator hou je je afzijdig van de inhoud. Je zorgt dat het energielevel optimaal is, de snacks ruim aanwezig en het engagement hoog. Wanneer je merkt dat mensen wat geremd zijn, doe je wat oefeningen om het creatieve proces op gang te krijgen. De bedoeling is dat mensen zich vrij voelen en niet bang zijn om fouten te maken.

Innovatie vanuit de gebruiker

Mavim is een softwarebedrijf. Die hebben legio techneuten in huis. Deze sessie hebben we expres met zo min mogelijk techneuten gedaan. Een grote ‘omdenk-actie’: bij veel traditionele softwareclubs komt innovatie uit de technische hoek. Met deze sessies denken we vanuit de gebruiker en gaan we daarna pas kijken wat de juiste oplossing is. Dat kan het prototype van een technische oplossing zijn, maar er kan ook iets totaal anders uitrollen. Misschien komt er wel een marketingfolder uit die vertelt wat het product gaat zijn. Het eindproduct van een designsprint is niet per definitie een applicatie.

Design sprints als onderdeel van projectmethodiek

Zo kunnen design sprints onderdeel worden van een projectmethodiek. Om zeker te weten dat je iets gaat bouwen dat zinvol is, kun je je ideeën eerst toetsen met design sprints. In vier dagen heb je een prototype – of iets anders – en kun je direct testen of iets werkt en of je op de goede weg zit.

Enthousiasme en waardevolle feedback

Bij Mavim is het team op de vierde dag van de design sprint hun prototype gaan testen met vijf eindklanten. Heel spannend, maar het concept is goed ontvangen door alle vijf de klanten. Ook was er waardevolle feedback. Zo vonden drie van de vijf bijvoorbeeld de samenwerkfunctie overbodig en zouden ze liever gebruikmaken van Microsoft Teams. In eerste instantie is dat even balen; het team dacht tenslotte dat het een goed idee was. Maar nu zijn ze er na een halve dag werk achter gekomen; wat als ze er na zes maanden achter zouden zijn gekomen?

Meer weten?

Ook nieuwsgierig hoe je in jouw organisatie design sprints kunt inzetten? Een facilitator nodig of een partner nodig die je helpt het prototype te vertalen naar een technisch ontwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Submit a comment