PortiBlog

Diversiteit binnen Enterprise organisaties: nog genoeg huiswerk!

25 februari 2019

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Wat is jouw reactie als je een probleem ondervindt met je laptop, belt met de Servicedesk en een vrouw de telefoon opneemt? Misschien is het raar wat ik nu ga voorleggen, maar ik ben menigmaal als de telefoniste bestempeld. Met aansluitend de vraag om door verbonden te worden naar de
ICT-afdeling. Je kon als het ware de verbazing op het gezicht aflezen door de telefoon.

De voldoening om zo’n persoon dan met een werkbare oplossing op weg te helpen waren genoeg motivatie om aardig te blijven.  Tegelijkertijd werd ik er regelmatig moedeloos van. Gelukkig is dit aan het veranderen en kijkt men er steeds minder van op een vrouw aan de lijn te krijgen. Maar gaan deze vooroordelen ooit verdwijnen?

We houden jullie graag een spiegel voor en laten zien dat het ook anders kan. Een divers personeelsbestand maakt een organisatie innovatiever, besluitvaardiger, representatiever en meer klantgedreven. En dit doet een bedrijf beter functioneren, zoals uit diverse wetenschappelijke onderzoeken inmiddels duidelijk is gemaakt. Diversiteit binnen organisaties en sectoren is daarom, ook anno 2019, een belangrijk aandachtspunt!

Fast forward naar de praktijk. Volgens Stand van de advocatuur 2018 is de man/vrouw verhouding in de Nederlandse advocatuur 56% om 44%, maar bij de advocaat-stagiaires is die verhouding juist omgekeerd. Een kritiekpunt is wel dat de topposities binnen de advocatuur nog wel door alleen mannen worden bekleed. Van de notarissen is nog geen 25% vrouw; maar van de kandidaat-notarissen is dat 66 %. En ook onze rechters zijn al vaker vrouw dan man (56%, en onder de 36 jaar is dat zelfs 75%). Deze omwenteling lijkt echter aan de IT-sector voorbij te gaan. Nog steeds ontbreekt het IT-organisaties aan voldoende vrouwelijke instroom.

Hulp lijkt onderweg. Laat de digitale transformatie, waar IT-organisaties vaak bij assisteren, ruimte bieden voor verbetering. De aandacht verschuift meer en meer naar het invullen van behoeften in plaats van het snel uitrollen van functionaliteit. En in het verlengde hiervan de verschuift de budgetverantwoordelijkheid
vanuit IT steeds vaker naar de business. Dit maakt dit de weg vrij voor een meer inclusieve aanpak. Een divers projectteam – niet alleen man/vrouw, ook qua rollen – is dan ook steeds vaker gemeengoed. Ook de grote technologiebedrijven nemen concrete stappen in de richting van een divers personeelsbestand. Tijdens de
laatste European SharePoint Conference in Kopenhagen had Microsoft een stand gewijd aan diversiteit en waren er sessies specifiek voor vrouwen – met als doel om de carrièremogelijkheden vanuit een feminien perspectief te promoten.

Wat kan je hier als (IT-)organisatie zelf aan doen? Zet diversiteit op de agenda en kom met beleid. Werk dit vervolgens uit in werkbare initiatieven, waarbij een blik op de bedrijfscultuur voorop staat. Dus niet alleen aandacht voor een pagina op de website of een vrouwelijk gezicht in een brochure, maar biedt ruimte voor anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden om parttime te werken, projecten te doen in teamverband en dat er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling.

Ofwel, het draait bij diversiteit niet alleen om man of vrouw, maar ook om homo of hetero, dik of dun, religie, afkomst en waar verder maar een verschil in kan zitten. Binnen Portiva kunnen we onszelf zijn en wordt er normaal met elkaar om gegaan. Tijdens conferentie bezoeken wordt er rekening gehouden met collega’s die deelnemen aan de Ramadan en bestellen we naast vleesgerechten ook vegetarische gerechten. Ook zijn er Enterprise organisaties die een community oprichten om diversiteit zichtbaar te maken en een podium te geven. Tip onzerzijds: geef dit wel een prominente plek op het corporate intranet. Zodat iedereen binnen de organisatie op de hoogte is en een aanspreekpunt heeft. Met als doel om diversiteit op termijn tot een non-issue te maken!

Simone Molenwijk en Ernst Steffen zijn respectievelijk Functioneel Consultant en Principal Consultant bij Portiva

PS Om nog even terug te komen op meer vrouwen in de IT. Ben je geïnteresseerd in een baan in de IT en ben je benieuwd welke stappen je kunt ondernemen? Of nieuwsgierig hoe ik mijn reis als vrouw in de IT heb ervaren?
Stel je vraag onder deze blog of Twitter @smoononline!

Submit a comment