PortiBlog

SharePoint en Desired State Configuration

15 november 2018

Desired State Configuration(DSC) is een feature die is geïntroduceerd in Powershell 4.0.
DSC helpt beheerders om software configuratie te beheren en te deployen. Het idee achter DSC is om een methode te bieden die beheerders helpt om software configuratiesets te onderhouden over computers en apparaten. DSC helpt om zogeheten configuratie drift te voorkomen. Dit kan voorkomen als een applicatie of beheerder een configuratie doorvoert op één server en hiermee in een mismatch state komt met de andere machines.

Sinds enig tijd is er een SharePoint DSC module beschikbaar (https://github.com/PowerShell/SharePointDSC). De module wordt door de community beheerd en werkt voor SharePoint 2013, 2016 en 2019.

Als we kijken naar de opbouw in gelaagdheid zien we het volgende:

Als onderste laag zien we de SharePoint Databases. Deze vormen al sinds jaar en dag het hart van de opslag van data bij SharePoint.
Daarboven zien we het Object Model. Dit Object Model zorgt ervoor dat we eenvoudig objecten van SharePoint kunnen aanroepen en veranderen. Soms wordt hier ook wel naar gerefereerd als API.
Als een na laatste in bovengenoemde opbouw zien we de SharePoint Powershell cmdlets. Dit is een set van Powershell scripts die het eenvoudiger maken om het Object Model aan te roepen.
En tot slot de laatste maar niet de minst belangrijke: de SharePoint DSC module.

Grote voordelen van het gebruik van DSC zijn dat de Local Configuration Manager ( LCM ) de boel in de gaten houdt. LCM voert regelmatig checks uit en rapporteert hierover. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om gedetecteerde configuratie afwijkingen automatisch te laten repareren. Hierdoor zijn handmatige checks verleden tijd en kan je als beheerder focussen op vernieuwingen en verbeteringen.

Hieronder een voorbeeld om een webapplication aan te maken.

Bovenstaand voorbeeld zal met behulp van DSC een WebApplication aanmaken en configureren. Misschien iets meer werk dan je voorheen misschien gewend was, maar dit weegt in mijn ogen niet op tegen de voordelen. Nadat de webapplication is aangemaakt, zal deze door DSC beheerd worden. Afhankelijk van de configuratie zal deze bij afwijkingen rapporteren of de afwijking herstellen. Mega handig en altijd in controle :)

Voordat je aan gang kan met DSC en SharePoint is het belangrijk om de juiste DSC module te installeren.
Dit doe je met onderstaand commando:

Find-Module -Name SharePointDsc -Repository PSGallery | Install-Module

Waar wachten we nog op? Allemaal aan de SharePoint DSC !

Submit a comment