PortiBlog

SharePoint 2019 - De volgende stap voor je organisatie

23 augustus 2018

Samenvatting: In Juli heeft Microsoft de preview van Microsoft SharePoint 2019 uitgebracht. Deze blog post laat zien wat dit voor jouw organisatie betekent.

1. Introductie

Deze nieuwe release bevat veel nieuwe functionaliteit, die voor veel organisaties van toegevoegde waarde kan zijn. Daarnaast is per april 2018 ook de basisondersteuning voor SharePoint 2013 afgelopen. Dit kan gevolgen hebben voor de continuïteit van jouw SharePoint omgeving.

Levenscyclus SharePoint
Afbeelding 1: levenscyclusfasen

Zoals in afbeelding 1 te zien is, worden er geen wijzigingen meer doorgevoerd in het productontwerp en functies. Daarnaast vervallen ook alle niet-beveiligingsupdates, tenzij je gebruik maakt van “Extended Hotfix Support”.

In deze blog post lees je meer over wat je kan verwachten van SharePoint 2019, en hoe je kunt upgraden naar deze nieuwe versie. Daarnaast wil ik kort stil staan bij het gebruik van Office 365 in combinatie met SharePoint 2019.

2. Nieuwe functionaliteiten

Toen Microsoft SharePoint 2016 uitbracht, waren er relatief weinig functionele wijzigingen. Dit maakte het voor organisaties niet interessant om te upgraden naar deze nieuwe versie. Met de komst van SharePoint 2019 heeft Microsoft hier verandering in gebracht.
Voornamelijk de functionaliteiten die al beschikbaar zijn in SharePoint Online, worden ook beschikbaar gesteld voor SharePoint 2019.
Hieronder een samenvatting van belangrijke nieuwe functionaliteiten die beschikbaar worden in SharePoint 2019.1

1 SharePoint 2019 is op dit moment nog in preview. Wanneer de RTM versie beschikbaar komt, kunnen er functionaliteiten toegevoegd, verwijderd of aangepast worden.

2.1 Moderne gebruikerservaring

Een van de meest uitgebreide nieuwe functionaliteiten is het gebruik van moderne sites. SharePoint Online bevat deze functionaliteit al sinds augustus 2016. Zo wordt het mogelijk om in SharePoint 2019 gebruik te maken van de moderne Team Site.Moderne site
Afbeelding 2: Moderne team site, bron: https://techcommunity.microsoft.com/t5/Microsoft-SharePoint-Blog/Announcing-Availability-of-SharePoint-Server-2019-Preview/ba-p/214427

De moderne teamsite biedt de mogelijkheid om snel informatie te delen met medewerkers en maakt gebruik van een nieuw responsive design, zodat inhoud op mobiele devices altijd goed getoond wordt.

Lijsten en bibliotheken hebben ook een make-over gekregen. Ze zien er aantrekkelijk uit en er kan gebruik gemaakt worden van kolom formatting om in een oogopslag belangrijke informatie visueel te maken.
Moderne lijst
Afbeelding 3: Moderne lijst, bron: https://techcommunity.microsoft.com/t5/Microsoft-SharePoint-Blog/Announcing-Availability-of-SharePoint-Server-2019-Preview/ba-p/214427

Naast het makkelijk delen van informatie wordt het mogelijk om Communication Sites in SharePoint 2019 te gebruiken. Door middel van deze Communication Sites kunnen mensen op een eenvoudige manier mooie en dynamische pagina’s beschikbaar stellen om mensen te informeren.
Communicatie site
Afbeelding 4: Communication site, bron: https://techcommunity.microsoft.com/t5/Microsoft-SharePoint-Blog/Announcing-Availability-of-SharePoint-Server-2019-Preview/ba-p/214427

2.2 OneDrive for Business

SharePoint 2013 en SharePoint 2016 hadden al de mogelijkheid om gebruik te maken van OneDrive for Business. Deze functionaliteit wordt nog beter bruikbaar in SharePoint 2019. Zo kan men gebruik maken van de Next-generation Sync Client (NGSC). Door gebruik te maken van Files On-Demand kan je zelf bepalen welke bestanden je offline beschikbaar stelt. Bestanden die je niet offline beschikbaar stelt zijn wel zichtbaar in de Windows Verkenner maar worden pas gedownload op het moment van openen. Je kunt aan het icoontje bij het bestand zien op welke manier deze beschikbaar is gesteld. Locally available files zijn bestanden die lokaal zijn aangemaakt, maar die nog niet zijn gesynchroniseerd met OneDrive for Business, bijvoorbeeld omdat je geen internetverbinding hebt.

Files On-Demand

Afbeelding 5: File on Demand, bron: https://www.intowindows.com/how-to-enable-or-disable-onedrive-files-on-demand-in-windows-10/

2.3 SharePoint Home

Iedereen die gebruik heeft gemaakt van Office 365, kent de SharePoint Home pagina. Op deze gepersonaliseerde pagina vind je alle informatie die van belang is voor jou als eindgebruiker. Microsoft heeft aangekondigd SharePoint Home ook voor SharePoint 2019 beschikbaar te stellen.
SharePoint Home
Afbeelding 6: SharePoint Home, bron: https://support.office.com/en-us/article/differences-between-sharepoint-server-2016-and-2019-public-preview-ba84c8a3-3ce2-4252-926e-c67654ceb4a3

2.4 SharePoint hybride

Microsoft heeft een duidelijk cloud-first beleid ingevoerd. Dit betekent dat nieuwe functionaliteit wordt ontwikkeld voor SharePoint Online, maar deze niet per se beschikbaar wordt gesteld voor SharePoint on-premises. Helaas is het niet voor ieder bedrijf mogelijk om al hun data op te slaan in Office 365. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  • Investeringen in on-premises maatwerk functionaliteit die niet eenvoudig over te zetten is naar SharePoint Online;
  • Gevoelige data die vanwege wet- en regelgeving niet in Office 365 geplaatst mag worden.

Microsoft realiseert zich dit en biedt een optimale gebruikerservaring voor het werken met bestanden in zowel SharePoint 2019 en SharePoint Online. Hieronder een overzicht van hybride functionaliteiten die kunnen helpen om een uniforme user experience te bieden tussen SharePoint on-premises en SharePoint Online.
sharepoint Hybride
Afbeelding 7: SharePoint hybride overzicht

2.5 Overige functionaliteiten

Voor meer informatie over alle nieuwe en afgeschafte functionaliteiten in SharePoint 2019, zie: https://blogs.technet.microsoft.com/christianheim/2018/07/24/sharepoint-2019-public-preview-generally-available/.

3 Upgrade

Wanneer je als organisatie wilt upgraden naar SharePoint 2019 zijn er verschillende mogelijkheden om dit te bereiken.

3.1 Content database attach

De eerste methode is de out-of-the-box Microsoft manier, de content database attach methode. Het upgrade pad wordt getoond in onderstaande afbeelding.
SharePoint Upgrade
Afbeelding 8: Upgrade pad naar SharePoint 2019

Wanneer je als organisatie op dit moment gebruik maakt van SharePoint 2013, zal je eerst (tijdelijk) moeten upgraden naar SharePoint 2016, voordat je kan upgraden naar SharePoint 2019. Het is niet mogelijk om direct te upgraden van SharePoint 2013 naar SharePoint 2019.

3.2 Third-party oplossingen

Er zijn verschillende third-party oplossingen die bedrijven kunnen helpen om direct te migreren van SharePoint 2013 naar SharePoint 2019. Portiva heeft hier al geruime ervaring mee en heeft ook verschillende partnerships met partijen om dit uit te voeren. Afhankelijk van de wensen van de organisatie zal Portiva aanraden welke oplossing het beste past.

Submit a comment