PortiBlog

MS Ignite Conferentie dag 2 en 3

7 mei 2015

Voordat ik deze blog begin wil ik u, als lezer graag een tip geven… Via deze link zijn alle presentaties (video’s en slides) met behulp van een PowerShell script te downloaden. Een mooie manier om alle presentaties eenvoudig binnen te halen en (nog) eens rustig te bekijken.

Goed, de derde dag zit er alweer op en in de afgelopen dagen heb ik de nodige sessies gevolgd. Vanuit mijn rol als Business Consultant heb ik mij voornamelijk gericht op algemene overview sessies met hier en daar een deep dive op een bepaald onderwerp. 

Mijn voornemen was om van elke sessie een kleine blog te schrijven, maar lange dagen met veel sessies, feestjes en een jetlag zorgen er voor dat ik daar niet echt aan toe kom. Vandaar dat ik me zal beperken tot de algemene zaken die ik tot nu toe heb opgepikt.

Masterpages

Een van de meest voorkomende wensen tijdens de implementatie van een SharePoint portal is om deze te voorzien van de eigen huisstijl. Soms wordt dit bereikt door het aanpassen van de style sheet, maar veel vaker wordt de masterpage gewijzigd om het grafisch ontwerp te implementeren. De boodschap die deze week in meerdere sessies langs kwam is om dit te proberen te vermijden. Microsoft maakt in Office 365 iteratief wijzigingen in de masterpage waardoor nieuwe functionaliteiten beschikbaar komen. Door het gebruik van een aangepaste masterpage bestaat de kans dat deze wijzigingen in de toekomst of niet getoond kunnen worden, niet werken of erger nog foutmeldingen gaan generen. Ook in een on-premises omgeving is er niet de garantie dat tijdens een update niet de masterpage is aangepast door Microsoft. In de huidige Office 365 omgeving draait zelfs al de SharePoint 2016 versie van de seattle.master masterpage. Tijdens de sessie “Designing and Applying Information Architecture for Microsoft SharePoint and Office 365” hebben we de alternatieven voorgeschoteld gekregen. En hoewel het nog steeds mogelijk is zal de dialoog met de klant er op gericht moeten zijn om deze alternatieven te overwegen.

Groups vs. Yammer

De nieuwe functionaliteiten in Groups binnen Office 365 zijn hier in Chicago een beetje het gesprek van de dag. Het feit dat dit in de belangstelling staat komt voornamelijk doordat de nieuwe functionaliteiten er voor zorgen dat Groups nu wel heel veel overeenkomst in functionaliteit vertoont met Yammer. Waar we in 2012 tijdens de SharePoint Conference ons afvroegen of er niet heel veel overlap bestond tussen SharePoint Social en Yammer doen we dat nu weer, alleen dan andersom… Vertoont Yammer niet heel veel overlap met Groups? In de afgelopen drie jaar was de boodschap van Microsoft omtrent social redelijk duidelijk, wil je social, dan ga je voor Yammer. Met de introductie van Delve en Groups is dit echter niet meer zo vanzelfsprekend. Groups lijkt meer functionaliteit dan Yammer te bieden en met de getoonde plannen voor de nabije toekomst (In de sessie “Collaborate on Files and Information within Office 365 Groups”) vraag ik me zeer af wat we nog met Yammer moeten. Echter, spreek je de mensen van het Yammer team (in de sessie “Yammer Roadmap”) dan is de boodschap: “Wil je samenwerken in een team, dan is Yammer de beste oplossing”. Vooralsnog lijkt er hier geen sprake van een eenduidig verhaal. Gelukkig staat voor morgen de sessie “How to Decide When to Use SharePoint and Yammer and Office 365 Groups and Outlook and Skype” op het programma en hoop ik hier een helder antwoord op te krijgen.

SharePoint 2016

Tenslotte stond er vandaag nog een sessie op het programma over wat er nieuw is in SharePoint 2016. Tijdens de keynote werd het woord SharePoint slechts 1 keer genoemd en werd er zeker niet ingezoomd op het product zelf. Dat werd gelukkig in de sessie “What's New for IT Professionals in SharePoint Server 2016” van Bill Baer ruimschoots goed gemaakt. En gezien het aantal aanwezigen is de interesse in SharePoint nog steeds onverminderd groot.

Een volle zaal bij Bill Baer

In de sessie zelf was er voornamelijk aandacht voor de onderliggende techniek welke er voor zorgt dat SharePoint eenvoudiger te beheren valt en sneller performed. Persoonlijk vind ik dit allemaal iets minder interessant, maar in mijn interessegebied waren er ook de nodige gave dingen te melden. Zo gaat de list threshold omhoog naar meer dan 5000 items (hoeveel is niet bekend gemaakt), mogen er nu bestanden van maximaal 10GB worden ge-upload en krijgen bestanden binnen SharePoint zogenaamde “Durable Links”. In de huidige versie van SharePoint zorgt het hernoemen of verplaatsen van een bestand er voor dat links naar het bestand breken. SharePoint 2016 zal gebruik maken van URL’s op basis van Resource ID. Dit zorgt er voor dat de URL naar een document niet wijzigt ook al wordt deze verplaatst tussen sites of zelfs site collecties. Het duurt nog zeker een jaar voordat SharePoint 2016 op de markt komt, maar voor die tijd doen we uiteraard ons best om er al zoveel mogelijk ervaring mee op te doen.

Triviawp_ss_20150506_0002

Tijdens een conferentie als deze loop je heel wat af op een dag. Het McCormick Place conventie center is een enorm groot complex waarbij je soms tussen twee sessies van de ene naar de andere kant moet lopen. Hoewel het eten en de hoeveelheid cola op een dag niet heel gezond is loop je er ook weer het nodige af. Bij deze een overzicht van vandaag….

Voor donderdag en vrijdagochtend staan er nog een aantal interessante sessies op de planning en hopelijk hebben we aan het eind van deze week een duidelijk beeld van wat we moeten gaan doen met Yammer en Groups. Hoe dan ook, de aankondigingen die we tot toe hebben mogen horen beloven een hoop mooie functionaliteiten die de kenniswerker gaat ondersteunen bij zijn of haar dagelijkse werkzaamheden, ongeacht waar deze plaatsvinden.

Submit a comment