Klantcase

Portiva technologiepartner van FrieslandCampina

FrieslandCampina voorziet iedere dag miljoenen consumenten over de hele wereld van zuivelproducten. In haar 140-jarig bestaan is deze zuivelcoöperatie uitgegroeid tot een bedrijf met 22.000 werknemers en kantoren in 32 landen. De focus van FrieslandCampina ligt op kwaliteit, innovatie en duurzame groei. Daarvoor is een ICT-infrastructuur nodig die meegroeit met het bedrijf en die mogelijkheden biedt om iedere dag verbeteringen aan te brengen in de manier van werken.

FrieslandCampina kiest daarom heel bewust voor de cloud, met onder andere SharePoint Online. We spraken erover met Joost van Schoot, intern intranet ICT service owner bij FrieslandCampina.

Uitdagingen zijn er altijd binnen een wereldwijd, hightech bedrijf. FrieslandCampina heeft een aantal fusies achter de rug en er komen er wellicht nog meer. Aan Joost en zijn collega’s de taak om continuïteit te waarborgen en verbeteringen aan te brengen: “Het garanderen van aansluiting is een uitdaging. Er bestaat een overlap van processen en systemen welke wij optimaliseren, terwijl we zorgen dat er passende global ondersteuning is. Verder is het een mooie uitdaging om bij te blijven met de laatste ontwikkelingen.”

De techniek was geen obstakel. Daar zorgde Portiva voor.

SharePoint-migratie

Eind 2016 ronde Portiva bij FrieslandCampina een SharePoint-migratie af waarbij 3600 sitecollecties gemigreerd werden. Joost plande en coördineerde die migratie, terwijl Portiva de techniek verzorgde. Joost: “Portiva was proactief, soepel en constructief. Mede daardoor was deze migratie succesvol. Deze migratie duurde drie maanden. Dat is bijna schrikbarend kort, als je ziet dat de stap van SharePoint 2007 naar SharePoint 2013vele malen langer duurde. Uit voorgaande migraties is geleerd dat aanpak, planning en communicatie heel belangrijk zijn. Die ervaring hielp ons bij de voorbereiding van ons migratie project. De techniek was eigenlijk nooit een obstakel. Of eigenlijk moet ik zeggen: Portiva heeft ervoor gezorgd dat dit geen obstakel was”

Dicht op de nieuwe ontwikkelingen

Maar dit is voor FrieslandCampina pas het begin van de journey to the cloud. Joost: “We zijn al ver met de overgang naar Azure. We hebben het proces gestart van het uitschakelen van hardware on-premises. Als dat klaar is, staat ons hele intranet in de Cloud. Onze operationele sites draaien nog op SharePoint 2013. De meeste afdelingen staan al op SharePoint Online. De belangrijkste driver voor de migratie naar SharePoint Online is de integratie met Office 365, security en connectiviteit. Wij controleren de Office 365 heart-beat want we willen zo gecontroleerd mogelijk meelopen met de Microsoft-roadmap. Zeker op het gebied van security. Nieuwe ontwikkelingen op dat gebied zijn goed voor het interne draagvlak omdat security binnen FrieslandCampina heel belangrijk is.”

Wij voelen ons bij Portiva echt op de eerste plek gezet.

Flexibel, meedenkend en snel

“Portiva is ontzettend flexibel, meedenkend en snel. Wij analyseren de situatie met de business, de requirements gaan naar Portiva en drie weken later is het klaar. Ik zou ze ook omschrijven als ‘onbaatzuchtig’. Ze denken mee in ons belang. Ze willen doen wat goed is voor FrieslandCampina, ook al levert hen dat op dat moment minder geld op. Wij voelen ons bij Portiva echt op de eerste plek gezet. Voor alle issues kunnen we bij Portiva terecht. Sinds kort verzorgt Portiva Azure-serverbeheer, geven intranet trainingen en voorzien ons van hun back-up dienst. Intern probeer ik Portiva neer te zetten en inmiddels zijn ze al aardig diep geworteld in de organisatie.”

De requirements gaan naar Portiva en drie weken later is het klaar.

Nieuwe functionaliteiten

Een succesvol product voor Portiva is Valo Intranet. Het is een intranetoplossing op basis van Office 365. Onderdeel van Valo is een corporate news app. Joost: “Dat is een mooi voorbeeld van meedenken door Portiva. We willen graag zo’n app, dus liet Portiva ons Valo zien en dat viel in de smaak. Het ziet er heel strak uit en omdat het een kant en klaar product is voelt het stabiel en betrouwbaar aan. Een oplossing waarbij je meteen het gevoel hebt: hier kan ik mee werken.”

Bij Valo Intranet heb je meteen het gevoel: hier kan ik mee werken.

“Met Arnold Joosten, Lead Developer bij Portiva, werken we ook aan security awareness. Dat wil zeggen dat we informatie niet alleen technisch beveiligen, maar de gebruiker ook beter inlichten waar hij zijn informatie neerzet. Sommige sites zijn Internal, andere confidential of highly secured. Voor die laatste heb je dan bijvoorbeeld Information Right Management nodig. Dit project hebben we onlangs uitgerold. Het is een maatwerkoplossing en gezien de laatste Microsoft features is er de kans dat we het gaan upgraden naar hun standards.”

Toekomst

De samenwerking tussen FrieslandCampina en Portiva loopt dus goed. Dat biedt een basis voor uitbreiding, vertelt Joost: “We werken nu nog met een aparte partner voor trainingen. In de toekomst willen we dat Portiva dat helemaal overneemt. Portiva kent onze omgeving, onze klanten en ons beleid, dus dat werkt beter dan een partner die niet op dat niveau bij ons bedrijf betrokken is. Het is voor ons ook fijn om alles bij één bedrijf onder te kunnen brengen.” 

Verder ziet Joost een belangrijke rol voor Portiva bij het realiseren van toekomstige innovaties: “Wij bepalen het ‘wat’, Portiva bepaalt het ‘hoe’. Dat is een trend die je overal ziet. Intern worden de processen in kaart gebracht, en de technische kennis zit extern. Ik zet dus projecten op en kijk naar kosten, planning en kwaliteit. Als de migratie naar de Cloud klaar is, zal de focus kunnen verschuiven naar analytics en het verbeteren van de informatievoorziening door toepassing van Power BI. Via digital signing kan de stap naar een paperless office worden verkleind en betere samenwerking middels MS Teams natuurlijk niet te vergeten.”

Over FrieslandCampina

FrieslandCampina voorziet iedere dag miljoenen consumenten over de hele wereld van zuivelproducten. In haar 140-jarig bestaan is deze zuivelcoöperatie uitgegroeid tot een bedrijf met 22.000 werknemers en kantoren in 32 landen. De focus van FrieslandCampina ligt op kwaliteit, innovatie en duurzame groei

Wil je meer weten?