Azure Governance: hoe houd je controle over de kosten?

Topbanner - Azure Governance hoe houd je controle over de kosten

In de cloud veranderen de opbouw en de hoogte van je kosten én het moment waarop je ze maakt. Maar daar stopt het natuurlijk niet. Want ook het managen van je kosten wordt anders. Microsoft Azure biedt jou verschillende tools om controle te houden over beleidsregels, kosten en verantwoording. Wil je weten hoe je kunt beginnen? En hoe je de kosten monitort? We vertellen er je meer over in deze blog.

Een nieuwe manier van omgaan met kosten

In het pay-as-you-go-model van Azure zijn functionele en financiële kanten van IT veel directer gekoppeld dan bij on-premises IT. Op een serverpark dat er toch al staat, en dat mogelijk nogal wat overcapaciteit bevat, kun je makkelijk even een extra app neerzetten zonder extra kosten. Maar in de cloud werkt dat dus anders.

Stel je voor. Een externe developer is bezig om functionaliteit te bouwen voor je HR-afdeling. Hij maakt daarbij een Virtual Machine aan in jouw Azure-omgeving. Vanaf dat moment kost die app je dus maandelijks geld. Bij wie komt die rekening terecht? En wie moet die kosten verantwoorden? Azure biedt gelukkig wel veel tools die je helpen bij het beheren van kosten.

Inzicht

Tekstbanner -Inzicht kosten - cloud cost managementHet beheersen van je Azure-kosten begint met het inzichtelijk maken ervan. Als je vanaf het begin met Azure Cost Management in beeld hebt waar je je cloudbudget aan besteedt, houd je grip op de kosten en leer je welke afdelingen en welke soort apps de meeste impact hebben op je maandelijkse kosten. Dat helpt je bij het ontwikkelen van beleid. Je hebt daarnaast ook de mogelijkheid om een inschatting te krijgen van toekomstige kosten op basis van historische consumptie.

Accountability

Na inzicht komt accountability: wie is er verantwoordelijk voor welke kosten? Met Management Groups zet je in Azure alle abonnementen in een logische hiërarchie. Bouw je die ‘boom’ zo op dat hij overeenkomt met je organisatiestructuur, dan kun je precies zien wie welke kosten moet verantwoorden.

Als aanvulling daarop biedt Azure ook tagging van alle kosten. Je hebt bij het taggen van een abonnement de vrijheid: hoe wil jij je kosten managen? Per applicatie? Dan tag je met ‘Applicatie X’. Maar per afdeling kan ook. Vervolgens kun je per afdeling de kosten monitoren, erover rapporteren, maar ook budgetteren.

Optimalisatie

Tekstbanner -Optimalisatie

Als je niet wilt dat HR afdeling over een bepaald maandelijks bedrag heen gaat, kan je er voor kiezen om ze op de hoogte te stellen bij het voorbijgaan van bijvoorbeeld 70% van het budget. Daarnaast kun je ook zogenaamde Action Groups gebruiken om automatisch resources uit te schakelen of te downscalen. Die afdeling weet dat en zal daar rekening mee houden. Zo werk je, in goed overleg natuurlijk, aan eigenaarschap in je organisatie en ben je bezig met optimalisatie.

Begin gewoon gratis

Twijfel je nog over de stap naar de cloud? Start dan met het gratis proefabonnement. Waarbij Microsoft je op een laagdrempelige manier introduceert om Azure resources aan te zetten en dingen uit te proberen. Het enige dat jij nodig hebt is een creditcard om te valideren wie je bent. Migreer bijvoorbeeld één van je LOB-apps of zet in een handomdraai een proefwebsite op. Natuurlijk kun je ook op zoek naar kleine, aansprekende innovatieve projecten die waardevol zijn voor je organisatie en laten zien waar Azure toe in staat is. Meer performance nodig? Met 3 klikken kun je verder.

De beste manier om erachter te komen hoe de cloud voor jullie werkt? Gewoon doen! Wil je meer weten over Azure Governance? Neem contact met ons op.

Wil je meer weten over Azure Governance?

Laat je telefoonnummer achter en we bellen je terug om al je vragen te beantwoorden.