Microsoft Azure: applicaties optimaliseren voor pieken

Topbanner - Microsoft Azure het optimaliseren van pieken

Bij cloud-migraties is de vuistregel dat een snelle, goedkope migratie (lift & shift) op de lange termijn wel eens de duurste kan zijn. Andersom kan iets helemaal opnieuw bouwen duur lijken, maar op de lange termijn wel de goedkoopste oplossing zijn. Het is maar net hoe je naar je project kijkt. Een veel gekozen tussenoplossing tussen deze uitersten is het optimaliseren van de bestaande software voor gebruikspieken met microservices.

Wat zijn Microservices?

Bij het optimaliseren van software voor gebruikspieken bouw je functionaliteit niet opnieuw op, maar probeer je hem wel zo veel mogelijk in technische componenten uit elkaar te halen. Deze technische componenten kun je ombouwen naar microservices: verantwoordelijk voor een specifieke taak in je applicatie. Stel, je applicatie maakt gebruik van een postcodecheck bij het invoeren van een adres. Deze check doet dan een aantal aanvragen, bijvoorbeeld naar een externe service en krijgt daarvan een antwoord terug. Het versturen en ontvangen van deze check kun je in Azure als microservice bouwen.

Wat zijn de voordelen?

Tekstbanner -Wat zijn de voordelenHet mooie is dat een microservice door andere applicaties in je omgeving gebruikt kan worden via een API. Daarnaast ben jij in staat veel makkelijker te schalen tijdens gebruikerspieken. Dit geeft een soepele gebruikerservaring en de kosten blijven beperkt tot het piekmoment. De beveiliging van je applicatie wordt ook makkelijker. Je kunt al je microservices fijnmazig beveiligen, wat natuurlijk extra handig is als deze door meerdere applicaties wordt gebruikt.

Een vlotte start

Microsoft Azure biedt een aantal standaard diensten die het inrichten van jouw microservices architectuur makkelijk maken. Voor zeer schaalbaar en flexibele database services is er CosmosDB. Om controle te houden over je API’s is er Azure API Management. Azure Service Fabric zorgt voor de infrastructuur van je microservices en geeft je de vrijheid om zelf configuratie te doen of te kiezen voor de Mesh variant die volledig door Azure wordt gemanaged.

Download nu het whitepaper: businesscase voor je IT-omgeving in Azure

Uiteraard ben je niet gebonden aan deze diensten en kun je zelf de architectuur bepalen. Maar door te kiezen voor deze PaaS-diensten is de configuratie een stuk eenvoudiger. Op- en afschalen is een kwestie van schuiven en vinkjes aanpassen.

Wat is de beste aanpak?

Tekstbanner -Wat is de beste aanpak

Stap 1: Analyseer samen met een expert je applicatie en kijk waar de winst zit.
Niet elke applicatie leent zich voor een microservices architectuur, maar de meeste wel. Zoek naar onderdelen van je applicatie die je graag herbruikbaar wil opzetten of op zichzelf schaalbaar wil maken. Denk ook aan hoe snel data uit je database beschikbaar is in bepaalde delen van de wereld. Door je database globaal redundant te maken, bedien je al je gebruikers met hoge snelheid. Bepaal vervolgens je plan van aanpak en maak een architectuur voor de nieuwe applicatie.

Stap 2: Start met het bouwen van de microservices op Azure die je in stap 1 hebt kunnen ontdekken.
Deze kun je namelijk los ontwikkelen en testen. Als de microservices werken, ga je aan de slag met beveiliging en zorg je dat ze alleen toegankelijk zijn voor je applicatie. Vergeet ook niet te bepalen waar de data vandaan moet komen als je je applicatie benadert. Dit doe je bijvoorbeeld door Azure Front Door te configureren.

Stap 3: Pas je applicatie aan zodat deze de oude code niet meer gebruikt.
Zorg ervoor dat de applicatie verbinding maakt met de nieuwe database of een andere microservice die je hebt gebouwd. Als dit gelukt is, kun je de applicatie migreren naar Azure. Je test alles… en voilà. De business kan met je applicatie aan de slag.

Wil je meer weten over hoe je jouw applicaties kunt optimaliseren voor pieken? Of heb je hulp nodig bij het inrichten van je microservices architectuur? Neem contact met ons op!

Businesscase voor je IT-omgeving in Azure?

Download nu ons whitepaper.