De 5 meestgestelde vragen bij het overzetten van je LOB-apps naar de cloud

Topbanner - 5 meestgestelde vragen bij het overzetten van je LOB-apps naar de cloud

Binnen jouw organisatie maak je gebruik van verschillende Line-of-Business-apps om specifieke bedrijfs- of productieprocessen te ondersteunen. Deze apps wil je graag overzetten naar de cloud. Je ziet de voordelen: snellere ontwikkeling, lagere kosten en meer schaalbaarheid. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je deze apps wilt overzetten? Wij beantwoorden de 5 meestgestelde vragen.

1. Moet ik mijn LOB-apps migreren naar Azure (lift & shift) of moet ik nieuwe functionaliteit laten bouwen?

Een lift & shift oplossing- waarbij je de spulleboel eigenlijk alleen maar oppakt en overzet naar Azure -lijkt eenvoudig en goedkoop, maar op de lange termijn is het vaak juist de duurste en minst effectieve manier van migreren. Er verandert immers bijna niets aan je onderhoud en bijbehorende kosten. De echte winst zit in het herbouwen van de data- en businesslaag van je applicaties zodat deze echt Cloud Native worden. Door je LOB-apps te herbouwen met al het moois dat Azure biedt, maak je ze toekomstbestendig, schaalbaar en kostenefficiënt. Ook geeft het je de kans om een frisse blik op de LOB apps te werpen, door ze bijvoorbeeld van een moderne, responsive gebruikersinterface te voorzien, te integreren met Office 365 en beschikbaar te maken voor mobile devices. Kijk welke standaard blokken Azure je biedt, en ontwikkel alleen datgene wat nog niet aanwezig is.

2. Waarom zijn API’s zo belangrijk als ik steeds meer LOB-apps ga onderbrengen in de Microsoft cloud?

Tekstbanner -Apis - onderbrengen Microsoft CloudSimpel gezegd, maakt een API duidelijk wat en hoe precies informatie uitgewisseld kan worden tussen de verschillende LOB-app applicaties en tegen welke voorwaarden. Een API maakt het ook makkelijk om veilig en snel jouw bestaande informatie uit een LOB te ontsluiten. Hoe meer API’s je bouwt, hoe belangrijker het wordt om ze te beheren en te beveiligen. Azure biedt daarom Azure API Management: een beheerplatform voor API's. Waar je onder andere API’s kunt publiceren, beveiligen (met bijvoorbeeld rol gebaseerde policies) en monitoren en dit allemaal via de Azure Portal.

3. Ik heb meerdere dashboards beschikbaar die koppelen aan een LOB-applicatie die de dashboards van data voorziet. Deze LOB-applicatie wil ik overzetten naar Azure, hoe ga ik om met die koppelingen?

Als je een LOB-app naar de cloud brengt, dan verandert logischerwijs de locatie. Je moet de koppelingen opnieuw maken door bijvoorbeeld je dashboards op de hoogte te brengen van het nieuwe adres van je app. Tip: Vergeet niet om je applicatie te beveiligen, bijvoorbeeld door specifieke portalen te whitelisten of je applicatie in een VNet (Virtual Network) te plaatsen.

4. Is mijn LOB-applicatie in de cloud kwetsbaarder dan on-premises?

Tekstbanner -LOB apps veiliger in de cloud dan on premises

Het korte antwoord? Nee, dat is hij niet. De cloud biedt je veel meer mogelijkheden om je applicatie te beveiligen dan in je on-premises omgeving. Security begint immers altijd met identiteit. Als je data beveiligt, ben je aan het nadenken over wie er welke acties op mag doen. Dat is volkomen nutteloos, als je niet weet wie degene is die jouw data benadert. Maak daarom gebruik van Azure AD voor Identity & Access Management. Hiermee kun je fijnmazig rechten inrichten op basis van rollen voor gebruikers van je applicatie, of dit nu personen zijn of een andere applicatie. Verder kun je ook een Virtual Network (VNet) inrichten, zodat enkel je collega’s bij je LOB-app kunnen. En is het makkelijk om op een veilige manier SaaS diensten van Microsoft te koppelen die ook gebruik maken van Azure AD zoals bijvoorbeeld Office 365.

5. Moet ik mijn hele LOB-applicatie in een keer naar de cloud brengen?

Nee dat hoeft zeker niet. Welkom in de cloud, waar het opzetten van een proof of concept een fluitje van een cent is. Je kunt dus heel makkelijk met een klein groepje gebruikers of met één afdeling een pilotproject draaien. Start bijvoorbeeld met een gratis proefabonnement. Waarbij Microsoft je op een laagdrempelige manier introduceert om Azure resources aan te zetten en dingen uit te proberen. Het enige dat jij nodig hebt is een creditcard om te valideren wie je bent.

De beste manier om erachter te komen hoe de cloud voor jullie werkt? Gewoon doen! Wil je meer weten over het overzetten van je LOB-apps naar Azure? Neem contact met ons op.

Wil je meer weten?

Laat je telefoonnummer achter en we bellen je terug om al je vragen te beantwoorden.