Portivanen

Werken bij Portiva: ‘geen carrièretijger maar een mensenmens’

Mike Fortgens over de menselijke kant van ICT

Mike Fortgens werkt sinds begin 2015 bij ons als business consultant. Hij adviseert onze klanten op managementniveau over hoe software hun bedrijven beter kan laten werken.

Ik werkte al 14 jaar bij mijn vorige werkgever, eerst als designer en later als functioneel SharePoint consultant. Ik had dat bedrijf zien groeien van 35 mensen naar meer dan 200 en miste de typische sfeer van een kleine club.

Ik moest nog wel even solliciteren, maar dat was een formaliteit.

In een kroeg in Amsterdam…

We waren met mijn vorige werk naar een SharePoint conferentie in Las Vegas. Microsoft nodigde ons uit voor een etentje en daarbij zat ik de hele avond tegenover Maarten Eekels, de Chief Technology Officer van Portiva. Dat was een heel gezellige avond. Toen ik twee jaar later ander werk zocht kwam Portiva dus meteen als kandidaat naar boven. Ik stuurde Maarten via Twitter een DM: ‘Kunnen we eens over mijn toekomst praten?’ We spraken af in een kroeg in Amsterdam en we waren er gauw uit. Ik moest nog wel even officieel solliciteren, maar dat was een formaliteit.

Warm bad

Nieuwkomer zijn bij Portiva voelt meteen heel vertrouwd. Als een warm bad. Toen ik bij Portiva kwam was het een feest van herkenning. Het leek op het kleine bedrijf waar ik vroeger werkte. Als je bij Portiva gaat lunchen maak je je eigen tosti’s. Geen cateringbedrijf of zo. In de rij voor het tosti-apparaat spreek je elkaar. En als de tosti van je collega klaar is ga je hem even brengen, zodat hij niet hoeft op te staan.

Je spreekt elkaar in de rij bij het tosti-apparaat.

Hoe gaat dit ons ondersteunen?

Portiva detacheert me op het moment via een tussenbureau bij Buitenlandse Zaken. In mijn rol daar ben ik veel meer bezig met gebruikersadoptie dan met techniek. Het is mijn taak om mensen enthousiast te maken. Ze de tools leren gebruiken. Trainingen geven. Alles om te zorgen dat de techniek gaat bijdragen wat BuZa allemaal doet. En dat is echt veel meer dan je je kunt voorstellen. Het is een mooie omgeving om te werken. Samen met de klant kijk ik continu naar de techniek en samen vragen we ons af: hoe gaan we zorgen dat dit ons ook echt gaat ondersteunen.

Goede afspraken

Afhankelijk van hoe druk het is, verschilt de balans werk-privé. Ik heb niet de behoefte om hele avonden door te werken als het niet nodig is, maar als het werk het vraagt, dan ga ik door. Ik werk op woensdag thuis. Ik probeer daar met iedereen goede afspraken over te maken, maar met kinderen heb je het nooit helemaal onder controle. Er zijn momenten dat ik me voel zoals die Korea-deskundige bij de BBC. Bijvoorbeeld toen ik in een telefonische vergadering zat en het klonk: ‘Papa! Ik heb gepoept!’ Als ik tijd heb, fotografeer ik graag. Vroeger stond ik voor dag en dauw op om de zonsopgang te fotograferen. Ook architectuurfoto’s vind ik interessant. Maar uiteindelijk vind ik ook bij het fotograferen mensen het leukst. De interactie met het model maakt het mooi. Ik doe dus af en toe bruiloften, zwangerschapsfoto’s, dat soort dingen… Het op het gemak stellen van mensen. Dat ligt me goed.

“Ik heb niet zo sterk meer ‘ik wil dit nog’ of ‘ik wil dat nog’.”

Motor, racefiets, klaar

Ik ben niet echt bezig met volgende stappen. Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n carrière tijger. Ik ben ook wat ouder dan veel andere Portivanen. Mijn midlife crisis is al zo’n beetje klaar. Huisje boompje beestje. Ik heb mooie reizen gemaakt, heb een motor, zit in het weekend in een strak pakje op een racefiets… Ik heb dus niet zo sterk meer ‘ik wil dit nog, ik wil dat nog’.

Portiva groeit

Ik denk wel dat de toekomst van Portiva interessant wordt. Portiva is heel divers. Er is veel jong bloed bijgekomen. De jongeren pikken nieuwe tooling heel snel op. Dat is mooi om te zien, maar ondertussen groeit het bedrijf en moeten we gaan kijken naar andere manieren om het te managen. Misschien in business units met een eigen management. Ik zou daar best een rol in willen spelen, als Portiva daarvoor een beroep op me doet. Of in het begeleiden van andere business consultants. People management. Ik ben wat je noemt een mensen-mens. Ik maak snel en goed contact met andere mensen. Dat werkt goed in deze business. Er is een heel groot menselijk aspect aan IT. Als je daar feeling voor hebt, is dat een voordeel.

Ook aan de slag bij Portiva?

Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuw talent om ons team te versterken. Ben jij die professional die graag wordt uitgedaagd, alleen het beste voor de klant wil en in een enthousiast team van specialisten Portiva verder wilt laten groeien? Reageer dan snel op een van de functies hieronder.

Formulier