Nieuws

CTO Albert-Jan trotse lid van M365 PnP community

Appie 3
Wij zijn trots! Trots op onze CTO Albert-Jan, die te horen heeft gekregen dat hij lid is geworden van de Microsoft 365 PnP community. Voor wie het nog niet kent, het PnP-team is verantwoordelijk voor de verschillende community-activiteiten in GitHub en in andere sociale mediakanalen. Wij hebben een plekje kunnen vinden in Albert-Jan’s drukke schema om hier even over te praten.

Dus Albert-Jan, wat is de PnP community volgens jou?

“PnP" staat voor Patterns & Practices. Het idee is dat er een groep van mensen van Microsoft en uit de community samen kijken naar wat handige dingen zouden kunnen zijn om het werk met Microsoft 365 makkelijker te maken. De dingen die worden bedacht in de groep worden als open source gedeeld waardoor iedereen hier gebruik van kan maken.

De groep bestaat uit 2 ringen. Je hebt een ring met mensen die eraan bijdragen, dit kan iedereen zijn, en er is een binnenste ring, het core team. Dit team geeft aansturing in de community. Het zorgt voor sturing en uitwerking. Ook zorgt het ervoor dat de mensen die willen helpen de mogelijkheid krijgen om te kunnen helpen en dat de dingen die gemaakt worden op de juiste plek belanden. Het zorgt voor de volgende stap.”


Waarom moeten er dan nog meer leden bij?

“Microsoft probeert dingen niet aan één persoon vast te hangen, maar altijd uit te breiden en nieuwe mensen te werven, vandaar de PnP community. Wanneer je de titel gekregen hebt, ben je het ook niet voor het leven, maar voor een jaar of halfjaar. Werk je dit jaar bijvoorbeeld veel aan een bepaald product dan kun jij onderdeel worden van dat team. Eén keer in de 2 weken kom je virtueel bij elkaar en praat je over de volgende stap. Het is allemaal virtueel en over de hele wereld. Je denkt dan na over hoe je het slimmer kan doen. Op deze manier help je het werk van de community te vereenvoudigen.”

En wat is jouw rol in de PnP community?

“Iedereen die erin zit heeft een bepaald vlak waar ze in werken, maar er is veel vrijheid. Ik doe veel in het CLI voor Microsoft 365. Dit is een tool waarmee je, je hele tenant kunt beheren. Hier zit 4 man op, maar eromheen zitten er zo’n 100 actieve mensen die ook bijdragen. Vanuit dat team proberen we tooling te maken om je tenant te beheren, die vervolgens te gebruiken is vanuit elk apparaat. Het doel is dus ervoor te zorgen dat je vanuit elke plek je omgeving kunt beheren.”

Zo te horen is het best wel een eer, hè?

“Het is sowieso super tof om met een groep van 30 anderen hierover te kunnen brainstormen. Het heeft niet te maken met kennis, maar meer met de hoeveelheid energie die je erin steekt. Er zitten mensen van elk vlak tussen en je krijgt te maken met verschillende disciplines. Van designers tot architecten, van marketingmanagers tot developers. Met elkaar bedenk je hoe je het verder kunt brengen. Het helpt ook bij het opdoen van ervaring voor in mijn dagelijks werk, want opeens leer ik vaardigheden uit andere werkvelden. Het is dus leuk voor mij en goed voor de community.

Daarnaast is het ook interessant voor Portiva, want ik leer andere mensen kennen. Ik hoor wat er speelt in een bredere community en dus krijg ik een breder blikveld. Dit kan ik weer toepassen in eigen projecten of inschakelen bij de klanten die wij helpen.”

Wat zou jij zelf uit de community willen halen?

“Wanneer je begint aan je carrière van programmeren ben je heel erg bezig met “de klant vraagt” of “je projectmanager vraagt” en dan ga je dat stukje maken. Naar mate je naar senior gaat veranderd dat. Je leert om buiten je eigen vraag te kijken naar de wereld om je heen. Als je kijkt naar het PnP-team krijg je input vanuit Microsoft met een bepaalde gedachte, maar misschien wil je vanuit de community een andere kant op. Wat ik nog wil leren is hoe ik mijn tijd zo efficiënt mogelijk kan inzetten. De afweging om je tijd optimaal in te zetten in de community is super interessant om mee te spelen. Ik denk dat de meeste mensen altijd willen leren en je zit nu opeens in een groepje van 30 mensen, waarvan er 29 slimmer zijn dan jij. Dit betekent dat je heel hard moet werken en heel hard moet leren om de volgende stap te zetten. Als je hoort op welke schaal het PnP-team iets doet dan is dat echt bizar. Ik denk dat er weinig mensen zijn die Microsoft gebruiken en er nog niet van gehoord hebben. Het is al met al een verbreding van de kennis die je hebt.”

Je leert om buiten je eigen vraag te kijken naar de wereld om je heen.

#trotsopAppie
#samen
#plezier
#bewezen
#nieuwsgierig


Nieuwsgierig?

Als eerste op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Meld je aan voor de Portiva Update en ontvang maandelijks de nieuwste blogs, whitepapers en cases in je mailbox.